EkoNabial.pl - Ekologiczne gospodarstwo

Ekologiczna jakość

Żywność ekologiczna jest pozbawiona toksycznych oraz innych niezdrowych substancji

Ekologiczne gospodarstwo

Konserwanty czy pestycydy nie tylko uczulają, ale też, sprzyjają rozwojowi wielu chorób, w tym raka

Najświeższe produkty

Ekologiczne mleko zawiera więcej cennych witamin (A, D, E) i ma średnio o 68% wyższy poziom kwasów tłuszczowych omega-3

Zdrowe efekty

Krowa z ekologicznego chowu żyje od 3 do 4 razy dłużej niż krowa z chowu konwencjonalnego

Historia firmy

1991Przejęcie po rodzicach gospodarstwa rolnego o powierzchni 37,15ha wraz z inwentarzem (w tym 12 krów mlecznych).
1994Rolnik niezadowolony z cen surowego mleka na rynku, postanawia uruchomić we własnym gospodarstwie zakład przetwórczy surowca. Właściciel kończy kurs przetwórstwa mleka, zorganizowany przez Akademię Rolniczą w Krakowie. Wyjazdy szkoleniowe do państw zachodnich, w celu podnoszenia kwalifikacji oraz wymiany doświadczeń.
1996Uzyskanie atestu „Ekolandu”. Zakup obiektu gospodarczego po byłej spółdzielni Kółek Rolniczych. Przeprowadzenie modernizacji obory na 100 krów mlecznych. Zainstalowanie w oborze dojarni typu Rybia ość. Ciągłe powiększanie powierzchni areału gospodarstwa oraz stada krów mlecznych.
1999Rozbudowanie mleczarni, poprzez zagospodarowanie pomieszczeń magazynowych.
201025maja w Belwederze, Marian Nowak odbiera z rąk Bronisława Komorowskiego nagrodę Mistrz Krajowy AgroLigi2009 w kategorii Rolnicy.
Po 2010Obecnie firma zatrudnia 12 pracowników, a powierzchnia gospodarstwa wynosi 300ha. W gospodarstwie znajduje się 280 sztuk bydła w tym 150 krów mlecznych. Codziennie przetwarza się ok. 2000 litrów mleka.